Italia 10.-15.7.2016

Kaisa ❤ Italia

Mikä ihana maa Italia onkaan! Ajattelin jakaa muutamia kokemuksia lyhyestä autoilureissusta Italian Garda-järven ympäristöön heinäkuun alussa. Lähdettiin reissuun siis Lufthansan lennoilla Munichin kautta Veronaan. Veronan lentokentälle saavuttaessa jouduttiin maan tapaan odottamaan laukkujen hihnalle tuloa hyväkin tovi, mutta lopulta päästiin elämämme kalleimmalle taksimatkalle puolentoista kilometrin päähän sijaitsevaan lentokenttähotelliin. Suosittelen tarkistamaan hotellin sijainnin etukäteen ennen taksiin hyppäämistä! Pitkän päivän jälkeen oli kuitenkin ihana kaatua valkoisiin lakanoihin suihkun raikkaana.

Seuraavana aamuna pääsimme kokemaan keskieurooppalaisen aamiaisen, jota en vieläkään ymmärrä. Tähän kuului lukuisia kakkuja, kahvia, teetä, tuoremehua, juustoa, kinkkuja, jugurttia sekä niin tuoreita kun säilöttyjä hedelmiä. Positiivisena yllätyksenä oli tosin tarjottu munakas, sillä itse pidän enemmän suolaisesta aamupalasta, vaikkakin kroissantti marmeladilla höystettynä maistuikin. Tällaisella aamupalalla en arjessa herkuttelisi, sillä vatsani kyllä kapinoi, lomallakin, mikäli ruokavalio sisältää liikaa sopimattomia aineksia. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä jäi kyllä väkisin kaipaamaan!

20160714_202330

Aamupalan jälkeen taitoimme jalan matkan takaisin Veronan lentokentän vieressä olevaan Rent a car -toimistoon, josta vuokrasimme auton seuraavaksi neljäksi päiväksi. Vuokraustarjoukseemme sisältyi full protection-vakuutus, sillä emme olleet varma matkakohteemme teiden kunnosta ja totta kai italialainen ajotyyli aiheutti hikikarpaloita otsalle jo etukäteen. Vuokra-auto allamme otimme suunnaksi noin tunnin matkan päässä sijaitsevan Garda-järven länsirannan.

Vaikka olimme ladanneet Google Mapsiin valmiiksi offline-tilaan Garda-järven alueen kartan, onnistuimme silti lähtemään ensimmäisestä liittymästä heti väärään suuntaan moottoritietä. Vinkkinä muille autoilijoille, varatkaa mukaan kolikoita moottoriteiden tietulleihin! Toisena vinkkinä voisin mainita sen, että kannattaa tarkistaa jo lähtiessä löytyykö autovuokraamon läheltä bensa-asemaa niin autoa palauttaessa ei tule paniikkia tankin täytöstä. Esimerkiksi Veronan lentokentän ympäriltä huoltoasemia kyllä löytyy!

Pohjois-Italian liikenne ei meille näyttänyt hurjimpia puoliaan. Paikallisten kaasujalka oli kyllä selvästi turisteja painavampi ja vilkun käyttö koettiin tarpeettomana. Moottoripyöräilijät käyttivät edukseen pientä kokoaan ja ohittivat jonotustilanteissa autoilijat ja muutaman kerran onnistuivat säikäyttämään meidät perinpohjaisesti. Liikenne oli kuitenkin sujuvaa ja suhteellisen rauhallista.

Italia suurin järvi Garda sijaitsee aivan Alppien juurella. Pituudeltaan se on noin 52 kilometriä ja leveys vaihtelee pohjoisen kapeasta etelän leveään. Syvimmillään järvi yltään yli 300 metriin, jonka uskoo, kun katsoo järven ympäristöä. Kalliot kohoavat melkein pystysuoraa järvestä erityisesti järven länsipuolella, jossa järveä ympäröivä tiekin kulkee osaksi tunneleissa kallion sisässä. Itäpuolella profiili on hieman loivempi, ja siten suositumpi turistikohde. Kylät ovat itäpuolella suurempia ja maisemista pääsee nauttimaan avarammilla teillä.

20160711_165711.jpg

Hotellimme Hotel Gallo sijaitsi noin puolivälissä järven länsirannikkoa olevassa Tignalen vuoristokylässä. Järveä ympäröivältä tieltä poiketaan oliivipuiden vieressä mutkittelevalle suhteellisen pienelle vuoristotielle, jossa herkkämahaisena jouduin välillä ottamaan syvään henkeä ja tuijottamaan tiukasti tietä. Hotellilta oli kohtalaisen mukavat näköalat järvelle ja sympaattisen pieni kylä ihastutti. Hotellin ulkouima-allas oli plussaa, sillä järvellä ei varsinaisia uimarantoja ole vaikka uimaan kyllä pääsee monesta kohdasta rantaa. Ranta”hiekka” tosin muodostuu pienesti kivistä pehmeän hiekan sijaan. Hyödynsimme siis uima-allas rentoutumiseen ennen liikkeelle lähtöä aamupäivällä ja illalla ennen paluuta ylös kylään pulahdimme virkistävässä järvivedessä.

Hotellista ulos kirjautuessamme tutustuimme meiltä perittävään yöpymisveroon, jolla ilmeisesti hoidetaan ympäristöä, ja saimme mukaamme vielä pullon talon viiniä oikein aurinkoiselta rouva omistajalta. Vinkkinä hotelleista: kannattaa tsekata onhan varaamassanne huoneessa ilmastointi, sillä sitä ei automaattisesti kaikista paikoista löydy. Mainittakoon vielä sekin, ettei vesi Italiassa ole juotavaa, vaikka paikalliset saattavat vetensä noutaa vuoristokylistä löytyvistä kaivoista. Tällaisen herkkävatsaisen on valitettavasti luotettava pulloveteen ja usein tylsän turvallisiin ruokavalintoihin! Better safe than sorry!

Aivan järven pohjoispuolella sijaitsee Riva de Gardan kaupunki. Kaunis ja rauhallinen kaupunki lepää vuorien välissä laaksossa ja vaikka kooltaan se on suhteellisen pieni, löytyy sieltä paljon palveluita, ravintoloita ja kauppoja. Itse kaupunki on suhteellisen nopeasti läpikäyty, mutta erilaisia aktiviteetteja on tarjolla runsaasti. Järveä on hyödynnetty paljon erilaisiin vesiurheilulajeihin kuten purjelautailuun ja ympäröivät vuoret tarjoavat mahdollisuuksia myös esimerkiksi sekä maasto- että matkapyöräilyyn. Tutustuimme myös aivan järven eteläkärjessä sijaitsevaan Sermionen kaupunkiin, joka oli juuri sellainen, kun olin epäillytkin: täynnä turisteja ja hintatasoltaan kallis, mutta erityisesti vanha kaupunki kaunis ja käymisen arvoinen. Parkkipaikkaa metsästäessämme huomasimme parkkiruutujen värin vaihtelevan. Maksulliset paikat oli rajattu sinisellä värillä, maksuttomat valkoisella ja keltaisiin paikkoihin saivat pysäköidä vain luvan omaavat. Loogista!

IMG-20160714-WA0040

Torstaina suuntasimme vielä Malcesineen hypätäksemme kaupungista lähtevään hissiin ylös Monte Baldolle. Alppeihin kuuluvan vuorijonon huippu kohoaa yli 2000 metriin ja näkymät ylhäältä ovat aivan uskomattomat! Vaikka jonotus hissiin ja itse hissimatka eivät kuuluneet suosikkeihini, näkymät ylhäällä korvasivat kaiken. Kaapelihissiasemalta löytyy kahvila ja ravintola ja talvella laskettelukeskuksena toimiva alue tarjoaa useita pysähdyspaikkoja patikoinnin lomassa. Alue on täynnä erilaisia vaellusreittejä sekä maastopyöräilypolkuja. Vinkkivitosena voisin mainita, että vaikka alhaalla järven rannalla lämpötila lähentelisi 30 astetta, voi ylhäällä olla asteita olla vain 10-15 eli pitkähihaista ehdottomasti mukaan!

20160714_171624

Sitten lisää lempiaiheestani eli ruoasta! Pizza, pasta, mozzarella ja mitä näitä nyt on. Olin lähtökohtaisesti innoissani päästessäni tutustumaan italialaisen keittiön herkkuihin ja tietysti pisteenä i:n päälle ruoan edullinen hintataso mahdollisti pitkän kaavan kautta ruokailun useampana iltana. Ihastuin erityisesti capreseen eli tomaatti-mozzarellasalaattiin. Arpege -ravintolassa matkalla Sermioneen maistoin parasta mozzarellaa, jota olen ikinä syönyt! Noudatan arjessa gluteenitonta ruokavaliota ja huomasin, ettei se Italiassa ollut kuitenkaan helppoa. Tarjolla kyllä oli gluteenittomia vaihtoehtoja ja kyllähän minä niitä kokeilin. Ruoan maku ja ulkonäkö ei vaan usein vastanneet tavallisten annosten tasoa ja erityisesti turisteille suunnatuissa paikoissa ruoka saattoi jopa ainakin omalla mittapuullani olla ala-arvoista! Joten oli pakko maistaa myös tavallista pastaa ja pizzaa, nam! Siihen kylkeen vielä viini ja jälkiruoka gelato ja täydellinen tyytyväisyys oli taattu! Iso peukku menee pienille osterioille, joissa palvelu ja ruoka oli huomattavasti parempaa kun rantabulevardien turistikahviloissa. Eli Italian ruokakulttuuri on herkullista, joskaan ei suoliystävällistä!

Mitä reissusta jäi käteen? Yhdeksän pulloa viiniä, aivan uskomattomia valokuvia sekä kiinnostus koluta Italia pohjoisesta etelään ajan kanssa! Okei ja ehkä vähän vatsanpuruja 🙂

With love, Kaisa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s